Raatimiehenkatu 22, 53100 Lappeenranta
Puh. 010 420 8200
info@virike.fi
Liikettä läpi elämän

Vauvaterapia


Vauvaterapiassa asiaan perehtynyt fysioterapeutti antaa ohjausta äidille tai lasta hoitavalle aikuiselle vauvan käsittelystä ja hoivasta siten, että se tukee vauvan motorista kehitystä tarkoituksenmukaisella tavalla. Ohjausta annetaan vauvan nostoissa, kantamisessa, hoivassa ja vuorovaikutustilanteissa vauvan kehitysvaiheita tukien.


Vauvaterapeutti erottaa ei tyypillisen sensomotorisen kehityksen normaalikehityksestä ja ohjaa vauvan liikettä normaalikehitystä tukemaan. Vauvaterapeutti tutkii ja hoitaa vauvoja, joilla on ei tyypillisen tai poikkeavan kehityksen merkkejä.


Usein pienillä ohjeilla ja päivittäin huomioitavilla asioilla voidaan vaikuttaa vauvan kehitystä tukien. Koulutettu vauvaterapeutti tuntee vastuunsa pienen vauvan kehityksestä ja aina tarpeen vaatiessa terapeutti ohjaa perheen eteenpäin ja auttaa heitä löytämään kulloinkin sopivimman avun, mikäli vauvan tilanteessa havaitaan jatkotutkimuksen aihetta.


Vauvahieronta

Vauvahieronta on hyvä ja turvallinen tapa stimuloida lapsen läheisyyden ja ihokontaktin tarvetta. Hieronta auttaa myös kehittämään lapsen kehokäsitystä ja motoriikkaa. Se voi myös auttaa lasta nukahtamaan.


Virikkeen kokenut terapeutti opettaa vauvahierontaa äidille tai lasta hoitavalle aikuiselle. Vauvahieronta ohjauksiin on mahdollisuus tulla pienessä ryhmässä, kahden-neljän aikuinen ja vauva- ryhmänä. Ryhmän voi koota itse tai kysyä aikoja valmiiksi suunniteltuun ryhmään. Pääsääntöisesti yksi ohjauskerta riittää.


Vauvahieronnan vaikutuksia

  • Vastasyntyneeseen saa helpoimmin yhteyden kehonkielellä kuin pelkällä puheella
  • Vauvahieronta syventää ja vahvistaa vanhempi-lapsisuhdetta
  • Hieronnan avulla lapsi oppii tuntemaan kehoaan ja aistii hellyytesi ja rakkautesi ihokosketuksesta
  • Vauvahieronnan on todettu aktivoivan vauvan fyysistä kehitystä
  • Mahdolliset lihasjännitykset saadaan laukaistua hieronnan avulla
  • Hieronta vilkastuttaa verenkiertoa, syventää hengitystä ja parantaa ruoansulatusta
  • Hieronnalla voidaan saada apua myös koliikkivaivoihin sekä unihäiriöihin