Allasterapia

Vesi on aktivoiva ja innostava elementti kaiken ikäisille kuntoutujille ja kuntoilijoille.

Allasterapia on vedessä tapahtuvaa liike- tai liikkumisenharjoittelua. Se on erinomainen hoitomuoto silloin, kun maalla liikkumiselle on esteitä tai liikkeen suorittaminen tarvitsee joko riittävää tukea tai tehokasta vastusta.
Allasterapia on fysioterapian erityismuoto.

Yksilöllinen ohjattu allasterapia mahdollistaa harjoittelun ilman painovoiman haittavaikutusta sekä tuo vaihtelua fysioterapiaan. Vedessä asiakas pystyy tekemään liikkeitä, joiden suorittaminen kuivalla maalla on lähes mahdotonta. Vesi helpottaa kipua ja veden hydrostaattinen paine vähentää turvotusta. Veden vastus lisää liikkeen rasitusta, nopeuttaa lihasten vahvistumista sekä edistää kuntoutumista.

Allasterapia soveltuu liikuntarajoitteisille, tuki- ja liikuntaelin kipujen kanssa kamppaileville sekä erilaisia hengityselin sairauksia sairastaville.

Käytämme allasterapiassa Palvelukeskussäätiön kolmen toimipisteen terapia-altaita. Veljeskodin allas soveltuu hyvin lapsiasiakkaille, Taikinamäen ja Joutsenon Kangasvuokon altaat palvelevat aikuisasiakkaita. Kaikissa altaissa vedenlämpötila on ihanteellinen allasterapiaan ja käytössä on altaaseen siirtymiseen nosturit sekä itsenäisesti liikkuville turvalliset portaat. Allasterapiaa voidaan halutessa toteuttaa myös kaupungin uimahalleissa.

Kaikki Virikkeessä allasterapiaa antavat fysioterapeutit ovat suorittaneet Suomen uima- ja hengenpelastusliiton järjestämän Trimmi-kurssin (päivitetty kurssi syksyllä 2021). Terapeuteilla on myös valmius uinnin opetukseen.
Fysioterapeutti on mukana altaassa liikuttamassa ja turvaamassa harjoittelun – tarvittaessa myös pukeutumisen ja peseytymisen

Kelan vaativaa lääkinnällinen allasterapia edellyttää kuntoutussuunnitelmassa allasterapia suosituksen ja KELAn hyväksynnän terapiasta.